Thursday, September 10, 2009

cite bersalin....

salam semua.....



bersalin ooooo bersalin....perkara yang sgt menakutkan tapi ditunggu2 oleh semua bakal2 ibu...so hari ni sy nak cite skit pengalaman saya bersalin....huhuhu
saya sebenarnye mendaftar untuk bersalin di pusat bersalin swasta (Klinik Yasmin) kat manjung....sy mmg checkup kat kerajaan dan swasta sepanjang mengandung.... saye mmg kerap la kene checkup sebb sy ada GDM (Diabetis Ibu Hamil) on insulin, so hospital slim river, klinik kesihatan tg malim, klinik desa ketoyong, klinik nabilah, poliklinik bakti dan klinik yasmin adalah tmpt2 yg sy selalu gi waktu preggy... kra klinik n hospital ni umah kedua saye la kot..hehehhe
sepanjang mengandung alhamdulillah...saya langsung takde ape2 alahan.... kira makan semua ok...takde muntah, takde tak selera.... mengidam pun tak teruk sgt...hehehe...pendek kata Allah permudahkan proses mengandung saye...cuma sy kene cucuk insulin setiap kali sebelum makan...tu je..tu pun saya dah lali and dah tak rasa sakit pun setiap kali nak cucuk..heheh...
due saya Dr tetapkan pada 21 Julai 2009..... cukup 40 minggu....tapi atas faktor kesihatan baby, Dr sarankan saya kene induce on 7 Julai 2009.... 2 minggu awal....cantik tarikh jangka bersalin sy... 07.07.....hehehhe...
saya pun start buat countdown, best woo tarikh tu, mula la sy berbangga..heheheh... saya pun amik cuti awal 2 minggu sbb nak tggu hari kat kmpg... takmo dah dtg keje sbb busy sgt time tu... perut dah besor termengah2 sy jalan gi keje....huhu... so tarikh akhir sy keje adalah 19 Jun, sebelum saya bercuti....YEEAAAAA.... so 20hb jun saya pun bertolak ke manjung....
saya selalu pesan kat baby dlm perut, baby jgn kuar lagi ye... tggu ibu balik manjung dulu...tggu ibu siap semua keje2 ibu dulu tau....nanti dah cuti boleh la kuar ye sayang...
saya masa 8 bulan setengah....
saya smpi je manjung, kakak sy ajak makan seafood kat lumut.... D'Muara nama restoran tu...best giler tomyam die... ikan bakar pari lagi la best... mmg mantop la... saye punye bersungguh2 makan..smpi masa nak balik, perut dah tak muat nak lalu kat tepi kerusi kedai...hahaha....
balik tu saya pekena plak nangka yang sy dok idam2 kan...pastu saya makan lak rambutan, mangga dan buah teratai... makan sungguh saya malam tu... then abg ipar ckp nak tgk cite antu... pasang dvd suh sy tgk then beranak trus..hahahha... mula2 saye tak nak tgk...tapi last2 tgk gak...cite Jgn Tegur...heheheh....serammmmmmm...
pastu sy letih dan mengantuk...masuk bilik....tapi rasa macam tak sedap nak tdo..tak tau pasaipa...masa tu kul 12.30 tgh malm.....tibe2.........
duhshhhhhh....byk giler air turun....saya jadik panik...tak tau nak wat pape...hubby sy lagi la panik....trus kelam kabut die... camana nie.... saye suh die panggil kakak saya kat atas... masa tu ummi sy dah bgn, dan bagi sy minum air selusuh....ummi tanye sakit tak lagi?? saya langsung tak rasa sakit...cuma air tu turun sgt byk.. sy jadik panik....
pastu kakak sy turun, siap2 semua gi la klinik yang sy booked nak bersalin... oleh sebb itu bukan tarikh sepatutnye bersalin, dr tu takde plak kat manjung time tu..die balik kmpg...alamak..camana nie...diorg cek bukaan rahim... masih belum bukak nurse ckp.... so untuk mengelak perkara buruk berlaku, nurse private tu suh sy gi hospital manjung, which is hospital kerajaan....
mula2 sy takmo...sebb saye sgt takut nak bersalin di gov hosp.... tapi terpaksa gak la gi....smpi kat dewan bersalin hospital manjung, diorg cek bukaan lagi.... ya Allah sakitnye bila nak seluk tu....dr tu ckp belum buka pun lagi...so diorg buat CTG kat saya.... masa tu hubby, kakak n abg ipar sy ada kat luar bilik rawatan..tggu saya kat luar... dah abis CTG, dr ckp sy kene masuk wad trus....
masa tu kul 2.30 pagi camtu.... bermula lah cite sedih.... ada ke air ketuban tgh byk turun, saya kene masuk wad jalan kaki sendiri.??? wad tu agak jauh dari tmpt sy masuk tadi.... ada ke patut?? nurse suruh saya amik beg baju saya dan beg baju baby bawak sendiri masuk ke wad... hubby sy disuruh balik....dah la tak sediakan wheel chair, at least bagi la suami hantar sy ke wad... tak pun awak tu nurse tolong la saya bwk beg masuk ke wad... ini tidak, kite dah la sarat, disuruhnye angkat beg sendiri berjalan kaki masuk ke wad dengan kain yang basah lencun akibat air ketuban yg pecah dan turun tak benti2... huh!!!! masa tu gak sy rasa nak lari je dr hospital tu....
malam tu sy tido kat hospital dlm keadaan sedih, takut dan macam2 lgi...huhuhu... pagi esok tu (21 hb jun) Dr cek lagi bukaan rahim... die ckp dah bukak 2 cm dah... alamak..semakin berdebar saya rasa... Dr decide nak masuk kan ubat (induce) untuk cepatkan contraction.... masa tu sy belum rasa sakit pun... just rasa lenguh2 badan....
Dr induce saya pada jam 11pagi (21 Jun).... sejam lepas induce dah mula rasa sakit... makin lama makin kuat contraction nye... sampi la pukul 4.30 camtu saya rasa sakit makin kerap dan makin kuat... smpi saya nangis kat hubby.... sakit sgt rasanye... So Dr pun cek lagi sekali bukaan rahim, sakit sgt die seluk2 kasar (Dr tu mmg ramai patient tak suka, sgt kasar die buat keje, nama je pompuan)....kali ni Dr ckp dah 4 cm... so sy dah boleh masuk labour room...huhuhu...seram sejuk je masa tu... takut nak lalui pengalaman tu...bukan ape...sy belum bersedia dr segi mental, sbb masa tu saya baru 35 minggu 5 hari.... (supposed bersalin 40 weeks)...
masuk labour room pukul 6 ptg....saya dicucuk 2 kali kat peha untuk matangkan paru2 anak...sbb bersalin tak cukup minggu so ada risiko premature baby...kat labour room semua alat dipasang...CTG pasang, masuk air garam, air glucose n macam2 kene cucuk kat tgn nie...hehehhe...
contraction dah makin kuat...mula2 saya boleh tahan lagi.... nurse ckp dlm kul 10 malam camtu sy dijangka akan bersalin kesan induce tu... so sy bersabar tggu smbil menahan sakit... sakit nye tuhan saje yang tahu.... setiap jam Dr akan cek bukaan rahim... malangnye progress saya agak lemah... contraction kuat tapi bukaan masih kecik... rasa nak teran tapi tak boleh lagi kene tggu 10 cm...huhuhu...
setiap detik jam berputar, saya tgk je kat dinding... rasa sakit makin teruk... saya dah smpi menangis... hubby kat sebelah dah risau... tepat jam 10 mlm, Dr cek lagi bukaan, baru 5 cm.... Ya Allah, masih kene tggu lagi 5 cm...saya dah mula sakit lagi teruk... nafas dah tercungap2.... nurse dtg bagi saya alat pernafasan ape ntah nama die... saya sedut tapi jadik macam lali...
sakit makin kuat... setiap jam, dr cek bukaan..masih belum ada progress... huhu..tak tahan dah sakit, saya ingat Dr di hospital Slim River pesan, sy ada risiko anak lemas...so sy kene dibedah kalau tak dpt bersalin normal.... saya bgtau nurse and Dr kat hospital manjung nie, tp diorg just ignore rayuan sy... beberapa kali saya mintak dibedah saja..hubby pun ckp macam tu.. tapi nurse situ marah2, "orang semua nak normal, die plak nak bedah".... "sabar la skit, semua org nak bersalin sakit camtu la..." macam2 kata2 yang menyakitkan hati saya dengar...
untuk pengetahuan semua, hosp manjung tu byk Dr pelatih...saya sepatutnye di pantau oleh Dr pakar kerana faktor risiko diabetis sy... tapi malam tu takde nampak pun batang hidung Dr berpengalaman... yang ada cuma pelatih dan MO yang masih muda... baya2 saye jek... abis jari saya dicucuk setiap jam untuk pantau gula dlm darah..bukan guna jarum khas yg cucuk jari, diorg main cucuk guna jarum biasa yang mana lubang tu jelas kelihatan walaupun selepas 5 hari...huhu...sungguh tak patut layanan yang diberikan...
saya masih lagi menangis menahan sakit...tapi saya tak meraung.... hubby ckp saya dah nampak terlalu pucat dan tak bermaya.... mata saya dah mula memandang ke atas ( macam orang nak mati dah pandang je atas),,, nafas sy dah lemah.... hubby skali lagi merayu pada Dr, tolong la bedah saja isteri sy.... tapi dr tu ckp tggu Dr lain dtg dulu... masa tu pukul 12 tgh malam....
saya ternmpk ada cecair jernih turun dr mata hubby saya...die menangis melihat sy menahan sakit...nampak kesucian cinta die pada sy.... thanks hubby...tak putus2 bagi semnagat....setiap kali contraction datang, saya akan kelihatan sgt2 menakutkan, katanye.....huhu..saya sendiri tak tahu macam mana keadaan saya pada masa tu... tapi nurse dan Dr masih membiarkan saya menahan sakit di situ...
tepat pukul 3 pagi, dr cek bukaan lagi... masih 6-7 cm.... saya dah rasa nak teran, tapi belum boleh lagi sbb tak cukup 10 cm... last2 saya dengar dr kat situ ckp, Dr pakar kata kena wat operation gak....tu pun sbb saya dah teruk waktu tu.. nyawa-nyawa ikan dah....dr takut baby dlm perut lemas sbb air ketuban dah hampir kering....
bayangkan dari tadi saya mohon nak bedah, pukul 3 pagi baru decide bedah... diorg suh sy sign macam2...sy sign je sbb dah teruk sgt, tak dpt nak pk ape2...dlm kul 4 cmtu sy disorong masuk OT... hubby ikut skali smpi luar OT tu...saya nampak muka hubby masa tu... saya pk ntah2 saya mati kot hari nie..sebab sakit sangat2.... so sy pandang die lama2 mintak ampun siap2.... huhu..
takut tak jumpe die lagi....
masa Dr nak cucuk bius ( saya rasa epidural kot..tak pasti...) kat tulang belakang, contraction masih kuat....saya sakit sgt2 smpi la bius tu berjalan... dan saya mula tak rasa kaki saya... bius tu separuh je.. so sy dibedah dlm keadaan sedar tapi lali....tepat jam 4.38 pgi, baby saya lahir ke dunia melalui caeserean....bila dengar je suara baby, terus hilang segala kesakitan saya....Alhamdulillah...skali lagi air mata mengalir.....saya dah jadik ibu....
Nurse bersihkan baby, dan tunjukkn pada saya baby...tunjuk muka dan jantina nye...alhamdulillah..cukup semua sifat.. nurse bgtau, baby akan masuk ICU sbb gula dlm darah rendah dan mgkin die kene jangkitan sbb ketuban dah lebih 24 jam pecah....saya angguk dan senyum...masa tu terasa Dr dok jahit perut sy...huhu... org ckp perut kite ada 7 lapisan... dan 3 lapisan je akan dijahit...entah la betul ke idak...saya bukan Dr...
gambo irfan masa baru lahir...dan tag nama kat katil die...
pas dah settle semua, saya diusung ke wad lepas bersalin... masa tu azan berkumandang.... keluar je dewan bedah nmpk hubby dok tggu kat luar... Alhamdulillah, saya masih bernyawa dan boleh jumpe hubby lagi...sy senyum kat hubby pastu suh die gi azankan baby kat wad...
saya dicucuk lagi ubat pelali supaya tido... lepas bedah takleh tido pakai bantal... kene tegak jek...
so saya tido sampai la hari dah cerah.... sehari lepas bedah baru boleh bangun ...huhu tu pun ada lagi pengalaman yg tak best... nak bgn dr katil, saya terpaksa pegang almari... 4-5 kali cuba baru berjaya bangun..takde sape nak tolong masa tu... nurse pun buat hal masing2... hubby takleh masuk kalau bukan waktu melawat... sungguh agak kejam saya rasa... terketar2 saya bangn sendiri nak menahan sakit tmpt dibedah lagi..huhu.. kalau la sy bersalin di hosp swasta......arghhhhhhhhhh..... saya tahu tak semua hospital gov cam nie... mgkin nasib sy agak malang...ape boleh buat...
Ni gambo pertama ibu dan irfan selepas sehari bersalin

ibu tanpa makeup..baru pas bangun dr pelali dan bius...

itulah cite pengalaman saya bersalin.... ape yg saya nmpak, nurse dan Dr di situ agak memandang pangkat... lepas saje sy bersalin diorg baca profile saya, taraf pendidikan serta keje, then baru la nampak Dr dan nurse ckp baik2 dgn saya..kalau tak...asyik marah dan bebel shj...nampk beza layanan kepada kakak jiran katil sy kat situ...sian kakak tu, asyik kene marah... tak patut ada diskriminasi macam nie... mgkin bukan semua nurse n Dr camtu.. tapi yang macam tu mmg tak patut ada di Malaysia... kalau private tak pun layan camtu, kenapa???

adakah budi bahasa perlu dibyr dengan wang ringgit baru leh dpt??? pikir la sendiri... kerajaan mgkin byr gaji tak setinggi private kepada mereka.... tapi tetap jadi tgggjwb mereka melayan patient dgn baik dan budi bahasa.... betul tak...sekali lg sy tekankan, mmg bukan semua macam tu... yang baik mmg ada, sy tak nafikan... sy doakan mereka yang jalankan tugas dgn baik dpt balasan baik oleh Allah... amin...

semoga cerita sy jadik iktibar kepada rakan2...maaf kalau ada terkasar bahasa atau tersinggung...just cite pengalaman yg benar untuk jadik panduan... pilihlah hospital yg betul2 dpt bagi perkhidmatan yg baik tak kira gov atau private... saya puji hospital slim river ... walaupun gov, layanan 10 kali ganda baik dari hospital tmpt sy bersalin tu...

4 comments:

nixa said...

confession : aku nangis baca.. huhu.. so irfan and kalil.. jgn nakal2 ok!

Zamratul Asyikin said...

Nurul, sian hang.. Aku dlu admit kat situ ok je, mgkin sbb kakak aku ade kat situ.. after kuar OR pon, boyot bole follow smp masuk dlm wad.. maser tu dlm 11pm lebey.. sempat la nak berpeluk, menangis2 dlu.. hahaha..Yela, mungkin diorg agak memilih.. Aku bgtau kakak aku suro check on you, tp kebetulan die pulak cuti aritu.. mase die singgah tgk hang pon, hang dh tdo..takpe la.. pasni tak yah gitu situ dah.. hahaha.. p/s kawan kat UK dlu tu dah keje kat hosp melaka.. aritu aku gi jmpe die sambil jalan2 kat zoo melaka.. baru transfer masuk pediatrik.. sblm tu o&g la.. anak sedara aku nangis, die marah aku pujuk die..Bdk2 tak ble manje katenye... Adaka patut ;p ~~ sowy la, tetibe teringat..

EuniceFoo said...

Huhuhu a very touching story about the whole experience of ur maternity process(mk me cry,huhuhu). Inilah kehebatan sebagai seorang ibu yg mempunyai ketabahan yg kuat lagi EQ yg tinggi, well done Nurul!! You'll be the BEST mother ever after :) God bless u ...Muaks

~gUrL in pUrPle~ said...

huhu... kesiannyer.. melalui 2-2 kali... huhu... hmm.. tp mmg gov nyer jabatan treat org ikut pangkat.. pakai2 elok2, layanan 1st class... huhu...